Verplichting(en) van de VvE in Nederland

Wat zijn de verplichtingen van een VvE in Nederland? Dat zijn er nogal wat. Een VvE moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een opstalverzekering regelen en beschikken over een reservefonds. Ook dient een VvE minstens één keer per jaar te vergaderen. Vóór deze vergadering wordt er een agenda met agendapunten opgesteld en verstuurd naar de leden van de VvE.

Tijdens deze vergadering presenteert het bestuur de jaarrekening en het jaarverslag, opgesteld door het bestuur, gecontroleerd door de kascontrolecommissie. Ook heeft iedere VvE een huishoudelijk reglement. Hierin staan alle leefregels die de eigenaren met elkaar hebben afgesproken.

Ook goed om te weten: het VvE lidmaatschap is verplicht.

Nog een verplichting van een VvE: elke VvE heeft een kascommissie

De VvE kascommissie controleert de jaarstukken (de balans en de resultatenrekening) die door het bestuur zijn opgesteld. Hierna brengt de kascommissie haar advies uit aan de vergadering van leden. Tijdens deze vergadering wordt geadviseerd om wel of geen decharge te verlenen.

De kascontrolecommissie van de VvE bestaat over het algemeen uit twee leden.

Dit is niet de enige commissie van de VvE. Commissies zijn een essentieel onderdeel van verenigingen van eigenaars. Ze ondersteunen niet alleen het bestuur van de VvE, maar kunnen ook zorg dragen voor werkzaamheden die de gemeenschap op dat, of een later moment, nodig heeft. Voorbeelden van VvE commissies zijn de financiële commissie, een bouwkundige commissie en een sociale commissie.

Goed om te weten: elke commissie moet een doel en een structuur hebben.

Een van de voordelen van commissies in een VvE is dat het bestuur een beroep kan doen op de vaardigheden en talenten van huiseigenaren. Zo kan iemand die deskundig is op het gebied van tuinen, het internet of iemand met een organisatorisch talen enorm waardevol zijn voor de VvE.

Offerte aanvragen

VvE’s helpen de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen

Deelname aan commissies van een VvE bevordert niet alleen de betrokkenheid van de gemeenschap, maar helpt het bestuur van de VvE ook bij het invullen van belangrijke gemeenschapstaken.

Een van deze meest waardevolle (en verplichte) commissies van de VvE is de kascommissie.

De kascommissie helpt de raad van bestuur bij het plannen van de jaarlijkse begroting, het bijhouden van de maandelijkse uitgaven, het beheer van de reserves en investeringen en andere taken op het gebied van financieel beheer.

Terug naar de kascontrole. De VvE kascontrole is binnen iedere VvE verplicht. De kascommissie is vaak degene die de uitvoering van deze kascontrole op zich neemt, zij doen dit als onafhankelijk orgaan. Gezien de meeste kascommissies bestaan uit vrijwilligers, is de vraag: heeft de kascommissie de juiste kennis om een VvE jaarrekening op te stellen, laat staan te controleren?

Wanneer u als VvE niet zeker weet of dit het geval is, kunt u een deskundige financiële partner inschakelen of overleggen met een professional. Het is absoluut de moeite waard om een professional in te huren om een grondige controle van de financiën van de vereniging uit te voeren om er zeker van te zijn dat uw jaarcijfers grondig gecontroleerd worden én kloppen.

Image

Waarom externe VvE Kascontrole

– Deskundig professioneel jaarverslag
– Meer dan 15 jaar VvE ervaring
– Meer dan 25 jaar financiële ervaring
– Onafhankelijk advies
– Continuïteit voor uw VvE

De ervaring leert dat door de controle uw VvE beter functioneert

Stel een vraag