VvE Kascommissie

Veel residentiële gemeenschappen hebben een vereniging van eigenaren (VvE)-structuur om te helpen een samenhangende sfeer in de buurt te handhaven. Ook wanneer u een appartement, herenhuis of eengezinswoning koopt, kunt u te maken krijgen met een VvE-structuur. De VvE is een organisatie die een ‘gemeenschap’ beheert. Dit zijn bewoners van de gemeenschap die door andere huiseigenaren zijn gekozen. De VvE bestuurders zijn over het algemeen vrijwilligers.
Waar de VvE de huiseigenaar bepaalde verantwoordelijkheden zal besparen, kunnen zij ook bepaalde verplichtingen voor de huiseigenaar met zich meebrengen. Het idee van de VvE is om het leefgebied te onderhouden en te verbeteren. Dit wordt gedaan middels statuten en onderhoudswerkzaamheden aan de gemeenschappelijke ruimtes. Dit gaat echter niet zonder kosten, de bewoners betalen hiervoor de rekening.

Om deze reden is een de VvE kascommissie ingesteld: de VvE kascommissie is een onafhankelijke commissie die de boekhouding van de VvE controleert. De kascommissie helpt de VvE bij het plannen van de jaarlijkse begroting, het bijhouden van de maandelijkse uitgaven, het beheer van de reserves en beleggingen, het plannen van audits en andere taken op het gebied van financieel beheer.

Ook analyseert de VvE kascommissie de cijfers en brengt daarmee, over het algemeen jaarlijks, een advies uit aan de vereniging van eigenaars. Het is zaak dat zo’n VvE kascontrole nauwkeurig gebeurt, want er kan genoeg fout gaan – ook staan er bij VvE’s vaak flinke bedragen op de bank.

Wetgeving en regels kascommissie VvE

Voor de VvE is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er jaarlijks een VvE kascontrole wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de vereniging goed functioneert, om kennis op te doen over het verbeteren van de interne controles en om te voldoen aan de verplichte bestuursdocumenten. De controle van de VvE kascommissie geeft de leden een duidelijk beeld van de financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarom is een goede kascommissie essentieel.

Een bestuur van een VvE heeft een aantal financiële verplichtingen:

  1. Het maken van een jaarlijkse begroting.
  2. Het opstellen van een jaarrekening.
  3. Het aanhouden van een reservefonds voor onderhoud van het gebouw en onvoorziene uitgaven.

Voor de meeste leden van de VvE kascommissie zijn deze werkzaamheden, zoals de VvE kascontrole echter geen dagelijks werk, gezien de VvE bestuurders over het algemeen vrijwilligers zijn. Daarom kiezen veel VvE’s ervoor om een deskundige in te huren om hen te ondersteunen bij bijvoorbeeld het controleren van de jaarrekening; de financiële verantwoording van het bestuur naar derden.

De meeste bestuursleden van een VvE hebben niet echt inzicht in alle financiële details van de VvE. Daarom is het raadzaam voor elke vereniging om een externe audit uit te laten voeren om de financiële situatie van de VvE onder de loep te nemen. Een externe audit van een VvE is een boekhoudkundige controle van de financiële gegevens om na te gaan of de financiële gegevens correct zijn weergegeven. De financiële overzichten worden onderzocht en beoordeeld en de interne controles worden besproken met het beheerbedrijf. Ook wordt er gekeken naar de jaarlijkse aanslagen, naar contracten en betalingen aan leveranciers en naar de reserves. Hiervoor wordt over het algemeen een ‘kascommissie checklist’ gebruikt.

Offerte aanvragen

Zo’n VvE kascontrole kan en moet worden uitgevoerd in de volgende omstandigheden:

  • Wanneer een VvE grote geldbedragen ontvangt, zoals in het geval van verzekeringsuitkeringen of schikkingen voor fouten tijdens de bouw.
  • Wanneer de kascommissie of het bestuur onregelmatige activiteiten in het reserve- of vervangingsfonds constateert.
  • Wanneer de vereniging overschakelt op een nieuwe beheersmaatschappij, om op deze manier een soepele overgang te verzekeren.

Een echte handleiding voor een VvE kascommissie is er niet, wel kunt u informatie bij ons inwinnen. Informatie over o.a. voorbeeldverslagen voor de VvE Kascommissie of de kascommissie VvE decharge. Begrippen die niet altijd even duidelijk zijn!

Image

Waarom externe VvE Kascontrole

– Deskundig professioneel jaarverslag
– Meer dan 15 jaar VvE ervaring
– Meer dan 25 jaar financiële ervaring
– Onafhankelijk advies
– Continuïteit voor uw VvE

De ervaring leert dat door de controle uw VvE beter functioneert

Stel een vraag