VvE Kascommissie
Veel residentiële gemeenschappen hebben een vereniging van eigenaren (VvE)-structuur om te helpen een samenhangende sfeer in de buurt te handhaven. Ook wanneer u een appartement, herenhuis of eengezinswoning koopt, kunt u te maken krijgen met een VvE-structuur. De VvE is een organisatie die een ‘gemeenschap’ beheert. Dit zijn bewoners van de gemeenschap die door andere huiseigenaren zijn gekozen. De VvE bestuurders zijn over het algemeen vrijwilligers.
Waar de VvE de huiseigenaar bepaalde verantwoordelijkheden zal besparen, kunnen zij ook bepaalde verplichtingen voor de huiseigenaar met zich meebrengen. Het idee van de VvE is om het leefgebied te onderhouden en te verbeteren. Dit wordt gedaan middels statuten en onderhoudswerkzaamheden aan de gemeenschappelijke ruimtes. Dit gaat echter niet zonder kosten, de bewoners betalen hiervoor de rekening.
Om deze reden is een de VvE kascommissie ingesteld: de VvE kascommissie is een onafhankelijke commissie die de boekhouding van de VvE controleert. De kascommissie helpt de VvE bij het plannen van de jaarlijkse begroting, het bijhouden van de maandelijkse uitgaven, het beheer van de reserves en beleggingen, het plannen van audits en andere taken op het gebied van financieel beheer.
Ook analyseert de VvE kascommissie de cijfers en brengt daarmee, over het algemeen jaarlijks, een advies uit aan de vereniging van eigenaars. Het is zaak dat zo’n VvE kascontrole nauwkeurig gebeurt, want er kan genoeg fout gaan – ook staan er bij VvE’s vaak flinke bedragen op de bank.