VvE kascontrole uitvoeren

Bestuursleden van de VvE hebben een aantal belangrijke verantwoordelijkheden: actieve VvE’s zorgen voor het onderhoud en het beheer van de gemeenschappelijke delen van het wooncomplex. Het dak, de gevel of de gemeenschappelijke gangen. Om dit te bekostigen, wordt er een bijdrage geleverd door de eigenaars. Hiermee betaalt de VvE onderhoud en wordt er vaak gespaard voor een verduurzaming. Om de eigendommen en activa van de VvE in goede staat te houden, is het van essentieel belang dat het bestuur van de VvE (en de woningeigenaren) inzicht hebben in de huidige financiële positie. Veel verenigingen van eigenaars voeren VvE kascontroles uit om de algemene financiële beoordeling van de VVE te vergemakkelijken.

Er zijn hulpmiddelen beschikbaar die het bestuur (en vooral de kascommissie – die de kascontrole uitvoert) kunnen helpen een beeld te krijgen van de financiën. Een VvE kascontrole, ofwel audit, is zo’n belangrijk instrument. Een belangrijk instrument, maar tegelijkertijd waarschijnlijk ook het meest complete én complexe instrument.

Kascontrole VvE – is het écht nodig?

Er blijven vragen omtrent de VvE kascontrole: wat is een VvE kascontrole? In welke situaties heeft een VvE een kascontrole nodig? Wat is het verschil tussen een kascontrole door een externe partij of een kascontrole door de leden van de Vve zelf?

Veel VvE’s houden financiële gegevens bij. Maar laten ze ook onafhankelijke controles uitvoeren door een derde partij. Ook al is een VvE kascontrole door een externe partij niet wettelijk verplicht, zorgt het er wel voor dat er géén misverstanden kunnen ontstaan over de financiële situatie van de VvE. Een kascontrole door een externe partij kan verstandig zijn. Zij beschikken over de nodige deskundigheid en ervaring om uitgebreide controles van uw financiën uit te voeren. Kennis en ervaring waarover de vrijwilligers in de VvE kascommissie mogelijk niet beschikken.

Een VvE kascontrole uitvoeren, hoe ziet het proces eruit?

Hoewel een grondige financiële audit veel tijd in beslag neemt, kan het potentiële financiële risico’s en problemen binnen de VvE helpen identificeren. Een onafhankelijke specialist zal een gedetailleerd en objectief onderzoek uitvoeren van een aantal documenten waaronder bankafschriften, met inbegrip van geannuleerde cheques en stortingsbewijzen, beleggingsinformatie, kopieën van belangrijke contracten, betaalde facturen, kopieën van verzekeringsdekkingen, ontvangsten uit belastingen en saldi van eigenaars en reserveoverzichten. Op verzoek van de specialist worden er meerdere documenten bekeken om op deze manier een grondige VvE kascontrole te waarborgen.

Het auditproces omvat naast een grondige analyse ook een beoordeling en een overzicht van overeengekomen procedures.

Offerte aanvragen

Is een kascontrole voor een VvE verplicht?

Een kascontrole is voor alle VvE’s in Nederland verplicht en moet op jaarlijkse basis worden gedaan. In sommige gevallen is de frequentie hoger, en wordt de VvE kascontrole vaker uitgevoerd. De kascommissie is vaak degene die de kascontrole uitvoert, zij doen dit als onafhankelijk orgaan. Het is van belang dat de kascommissie daarbij een kascontrole-checklist gebruikt.

Let op: bij het beheer van de financiën van de vereniging kunnen kleine fouten zich in de loop van de tijd opstapelen en leiden tot kostbare schade als gevolg van een gebrek aan goed toezicht. Een aantal van de meest voorkomende problemen die bij een VvE kascontrole aan het licht komen zijn:

  • Misbruik van kleine bedragen
  • Buiten het budget vallende uitgaven die worden goedgekeurd zonder de juiste controle
  • Te veel betalen voor verouderde contracten – hierover had jaren geleden al onderhandeld kunnen (én moeten) worden.
  • Onvoldoende verzekeringsdekking.
  • Verduistering als gevolg van een gebrek aan verificatie van de bank.

Sommige verenigingen van eigenaars staan misschien huiverig tegenover het idee om voor een gedetailleerde VvE kascontrole te betalen, maar het is absoluut de moeite waard. Een externe kascontrole kan helpen om onregelmatigheden aan het licht te brengen die anders onzichtbaar zouden blijven. Daarnaast levert het een gestructureerd rapport met financiële aanbevelingen die het bestuur ten goede zullen komen.

Image

Waarom externe VvE Kascontrole

– Deskundig professioneel jaarverslag
– Meer dan 15 jaar VvE ervaring
– Meer dan 25 jaar financiële ervaring
– Onafhankelijk advies
– Continuïteit voor uw VvE

De ervaring leert dat door de controle uw VvE beter functioneert

Stel een vraag