Een kascontrole door een externe specialist zorgt voor overzicht en duidelijkheid
Afgezien van de statuten en de grootte van de gemeenschap, kan het bestuur van de VvE zelf bepalen of een externe audit nodig is. Als iemand bijvoorbeeld het gevoel heeft dat de fondsen verkeerd worden beheerd, dan kunnen huiseigenaren aandringen op een financiële audit.
Ook kan een verandering in de VvE of een verandering met betrekking tot de kascontrolecommissie leiden tot het laten uitvoeren van een audit. Een kascontrole door een externe partij zal de VvE helpen om plannen te maken en beslissingen te nemen op basis van de resultaten van de audit. Tegelijkertijd is dit een goed moment om te weten te komen of er sprake is van slecht financieel beheer of onnauwkeurigheden in de rapporten. Een kascontrole is een langdurige en grondige analyse. Het is nuttig bij het beoordelen van mogelijke problemen en risico’s nu of in de toekomst, zodat de VvE zich hierop kan voorbereiden.
De kascontrolecommissie en het controleproces
Het controleproces is complex. Het omvat grondige analyses, beoordelingen en procedures die op de financiële gegevens worden uitgevoerd. Het analytische gedeelte van het auditproces zal in grote mate steunen op de historische financiële overzichten van de VvE. Een controle is het hoogste niveau van zekerheid dat geboden wordt.
Tijdens het controleproces is de uitvoerder verplicht om:
- Inzicht te verkrijgen in de interne controlesystemen van de vereniging en het frauderisico te beoordelen
- Onderzoek naar het management en analytische procedures uit te voeren
- Onderbouwende procedures uit te voeren
Hiervoor wordt over het algemeen een kascontrole checklist gebruikt